Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Berhenti dekat RnR sebab anak nak kena sawan

Hal ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter mengenai kisah perjalanan anak-beranak yang menaiki motorsikal dari Institusi Jantung Negara (IJN) menuju ke rumah mereka di Kuala Terengganu.

Menurut pengguna Twitter dikenali sebagai Iigt, dia dan keluarga telah melalui Lebuhraya Pantai Timur dan terserempak dengan seorang bapa yang membawa remaja perempuan di RnR Maran dalam keadaan tidak sihat.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Nak naik bas tapi tak ada duit

Rupanya mereka dari IJN menuju ke Kuala Terengganu selepas mendapatkan rawatan anaknya yang menghidap penyakit buah pinggang dan jantung berlubang.

Tambah pemuda itu lagi, lelaki tersebut berhenti di RnR kerana anaknya hampir terkena sawan disebabkan keadaan yang agak lemah. Mereka cuba untuk membantu, namun ditolak lembut oleh lelaki itu.

Pak cik ni bagitau yang dia dari IJN nak ke kuala terengganu sebab anak dia (yang baiu coklat) ada penyakit buah pinggang dengan jantung

berlubang, dia berhenti tu pun sebab anak dia dah nak kena sawan .budak tu baru umur 15 weh.

kebetulan my mom ada bawak lauk Iebih bolehlah bagi kat diorang berdua makan, Iepas habis makan ie diorang kata nak gerak, bayangkan Iah dari maran tu nak ke kuala terengganu dekat 300km sia, dengan condition anak dia macam tu sumpah sedih.ayah aku offer nak hantar anak dia sampai kuala terengganu alang alang

kitorang memang menuju ke sana, tapi dia tak nak, sebab dia takde sedara-mara kat sana and tak nak menyusahkan. ayah aku ada tanya jugak kenapa tak naik bas, dia kata duit dia tak cukup

Mampu hulur sedikit sumbangan

Around 15 minutes lepas diorang gerak, kitorang pun gerak dari rnr untuk terengganu, masa dalam perjalanan tu kitorang terjumpa balik diorang ni kat atas highway, anak dia macam letih je letak kepala dia atas meter motor tu.

Ayah aku dah tak sampai hati, dia tahan motor to kat tepi, lepastu offer lagi untuk hantarkan budak tu sampai kuala teregganu tapi pak cik tu cakap.

“takpe pelan pelan inshallah sampai”. ayah aku cuma kasi dia duit je, harap harap cukuplah untuk dia sampai dekat destinasi dia  td.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Hujan lebat tengah jalan

Iigt turut memberitahu bahawa pada hari tersebut cuaca di Kuala Terengganu kurang baik dan berasa khuatir dengan keadaan anak-beranak itu memandangkan mereka menunggang mtosikal tanpa helmet yang mepunyai pelindung.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Mampu kirim doa je

Kisah tersebut telah mendapat perhatian daripada warganet yang berasa simpati dengan keadaan itu. Rata-rata mereka berasa tersentuh  dengan pengorbanan seorang bapa dan mencuba untuk menghulurkan bantuan dengan mencari maklumat mengenai mereka.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

 

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Pengorbanan seorang ayah

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Ada lagi susah daripada kita

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

 

Kerana kesempitan wang seorang bapa sanggup bawak anak skit jantung dri IJN ke Terengganu.

Antara komen netizen.

Nur syamimi kamil– Ya Allah sdih xterkata…bsrnya pengorbanan seorang ayah….smga Allah pmudahkan sgala urusan pakcik….smga ank pakcik d beri ksembuhan.

Lis Sandra – Kalau kita rasa susah ada lagi org yang susah bersyukur dengan apa yang kita ada .. semoga dipermudahkan segala urusan keluarga ni di beri kesembuhan kepada si anak yang sakit ..di beri kekuatan kepada si bapa di murahkan rezeki.

Nor suzana Ali – Pengerbonan seorang ayah.. Kalau anak blm tntu lg nk buat mcm mana ayah buat… Ayah mmg hero no 1 dimata anak2..smoga dipermudahkan urusan pakcik skluarga.

Adam Arryan – Allahu sedihnya. Bila tgok benda2 mcm ni.. Aku mesti Fikirr.. Ya allah dlm aku merungut dlm aku mengeluh dlm susah2 aku ada lgi yg susah drpa aku. Knpa x bersyukur lagi..

Ank2 sihat.. Pergi sekolah hantar naik moto. Klau hujan pkai kereta. Sedangkan anak org??… Allahu ..

Semoga dprmudahlan urusan bapa dan anak ini. Sembuhkanlah ank ini ya allah.

Ikhwan – Allahu.. Sedihnya. Takde detail dia ke? Semoga dipermudahkan urusan.. Kalau ada no akaun boleh hulur2 sikit mana yg mampu.

Ana Affandi – teringat pulak ayah aku. dulu pernah menapak dari bus stand sampai rumah malam2. tahan2 orang takde yang nak tumpangkan. nak naik teksi takde duit. pastu ayah kerja ulang alik dari bp ke masai naik moto yamaha cup je. terima kasih ayah.

Khairul Aiman Riffin – Sempat jumpa brader ni. tahan aku tanya jalan nak p ijn dgn klcc. berejam sesat dlm kl. maklum la org kampung mana tau waze ape semua. masa tu dia baru sampai kl dr terengganu. anak dia dok depan sebab takot anak dia tertido kalau bonceng belakang.

Sumber : Iigt via oh mymedia.