“Buat suami, jagalah isterimu sebaiknya jgn jd mcm saya…”- Luahan Sayu Suami Ceraikan Isteri ‘M4yat Hidup’ Tapi Lepastu..

“Buat suami, jagalah isterimu sebaiknya jgn jd mcm saya…”- Luahan Sayu Suami Ceraikan Isteri ‘M4yat Hidup’ Tapi Lepastu..

Langit tak selalunya cerah’ begitu juga dengan perkahwinan. Kerana itu, perkahwinan bukan saja memerlukan kasih, sebaliknya perlukan pengorbanan dan kesabaran yang tinggi.

Bagaimanapun, kesemua itu tiada dalam perkahwinan lelaki ini, lantas membuatkan dia menyerah kerana tak sanggup untuk terus hidup dengan isterinya saat isterinya begitu memerlukannya.

“Hati saya dah tertutup untuknya. Forever. She’s a ‘M4yat Hidup’”

Lelaki yang menggelarkan dirinya Ben ini telah kongsi luahan hatinya kepada Natalia Aivy Dibit.

Katanya, dia bertindak menceraikan isterinya kerana wanita itu tidak boleh ‘puaskan’ n4fsunya malah sampai ke tahap dia sanggup memukul isterinya. Kesiannya…

Hai Nad. I’m Ben. Nama Ben tapi saya Muslim. Ben itu cuma nama glamour Ia katakan. Saya dah Iama menetap di Sabah since 2009. Dah macam orang sini rupanya tapi slang Tanah Melayu itu masih Iekatlah. Hehe! Saya rasa kau boIeh agak apa kerja saya, kan? Posting sana sini. Beruniform. Ya, saya Abang Polis.

Short story, saya baru ceraikan my ex wife which is seorang Mualaf. Saya ceraikan dia masa bulan Mei 2018, 4 bulan selepas itu saya follow your Facebook atas suggestion one of my friend. He said, follow FB Natalia Aivy Dibit, she’s a writer, she write about real story, she can be a good listener too.

Okay back to story. Saya ceraikan dia sebab dia kena diagnos oleh doktor pakar sakit mental dengan MDD (Major Depressive Disorder) and AD (Anxiety Disorder). She been follow up under Hospital Mesra Bukit Padang. Masa memula kenal, dia tak menampakkan Iangsung ada masalah benda ini until one day, selepas 2 tahun kami berkahwin, she changed a lot. Kami dah usahakan untuk kaunseling, doktor pakar juga ada buat family conference tapi hati saya dah terxutup untuknya. Forever. She’s a ‘M4yat Hidup’. Saya jadi tawar hati bila dia mula ignore saya. Ignore what I want. Saya ke tempat kerja tanpa diurus. Saya hidup jadi bujang balik sebab ada isteri, tapi isteri ‘Sakit Otak’ dan saya juga mula ‘sakit’ batin menahan diri. I’m a man. Yes, I need to blow out my desire and my wife always rejected me. Bukan sekali, tapi setiap kali. Saya dah pujuk, jaga makan minum, saya dah macam orang hilang akal. She keep ignoring me until satu malam saya marah, I hit her. She cried. Two days later, I received call from hospital, my wife admitted sebab suicidal attempt. She tried to cut her wrist and throat. Masa itu, saya rasa marah sangat-sangat. People saw me as a failed husband. Husband yang tak mampu jaga wife. I called her parents, I want her to balik kampung and rest there until semuanya Iega. TapI saya Iupa. Lupa bagaimana peritnya kami mahu berkahwin dulu. They rejected my call. on damn.

Malah lebih teruk lagi, isterinya pernah cuba bunuh diri dengan mengelar lengan dan lehernya ekoran tertekan dengan krisis rumahtangga yang dihadapi mereka.

Saya jatuhkan talak. Dia betul-betul menangis macam orang putus nafas.”

Disebabkan merasa terbeban dengan ‘masalah’ isterinya itu, Ben tanpa rasa bersalah telah berlaku curang dalam rumahtangga mereka.

Segalanya terbongkar pada hari dia jatuhkan talak…

My wife, work as a public officer too tapi lain sektor. Dia diberi cuti tanpa gaji untuk berehat panjang. So, dia harapkan gaji saya sajalah untuk makan minum semua. Saya terbeban. Semuanya berubah 360°. Masa sesi kaunseling pun my wife tak bagi banyak respon. Sampai doktor kata, saya tak nampak ini masalah rumah tangga. Saya pun tak tahu apa masalah sebenarnya. I’m clean, yes, wife saya yang bermasalah. Tapi saya ini mudah benar lupa. Dan sekarang. saya menyesal dan saya mahukan dia kembali. This is what happened when kau dah terbiasa ‘main luar’ kau rasa seakan kau tak salah apa-apa pun. Yup, sebab saya tak pernah kedapatan oleh my wife. Kami tak pernah argue pasal cheating. That’s why saya tahu my ‘game’ akan selalu selamat.

Semuanya terbongkar bila hari saya jatuhkan talak, she cried infront of me. Itulah pertama kali saya nampak dia betul-betul menangis dan macam orang nak putus nafas. And guess what Nad, malamnya saya Iagi menangis. Stupid, kan? And now, mesti orang akan kata, padan muka kau. Dalam sedu dia luahkan semua dan saya takkan Iupa sampailah sekarang.

Gugur 4 kali, Operate Cyst 5 kali dan Hidap Kanser Serviks Tahap 3

“I know this day will come. The day you let me go. The day I become your ex. Saya dah penat berjuang. Saya keguguran 4 kali masa kita kahwin. Saya operation cyst 5 kali, 5 kali itu iuga saya dibius penuh. I lost both side of my tube and my left ovary too. And now saya kena sahkan ada kanser serviks stage 3. Tambah Iagi dengan depression 8: anxiety. And you’re leaving me. My family buang me since kita kahwin. I convert into Muslim, you never guide me how to attempt prayer, how to mengaji. I go by myself. Saya belajar sendiri dan itu pun bila saya ajak solat sama, you prefer to stay sleep and biarkan solat subuh pass by. Your mom never like me. She likes your ex fiance a lot. She attacking me. She asked me to stay away from you. Dia kata saya bawa sial. Dah kahwin tapi tak preggy Iagi. Abortion memanjang. Cyst memanjang. Lastly, apa saja yang tinggal inside my rahim hanya untuk buat you keluar masuk your d”k. I asked Allah, why ini jadi, why?! My husband said Islam itu indah tapi why he never guide me? I lost and thanks to your ex fiance, she asked one of her friend which is ustazah to guide me here. Hari ini when you Iepaskan saya, remember, jangan tangisi saya. You called me mayat hidup infront of your ex fiance. She’s pretty, kerja lawyer Iagi. I know you ada contact dia. I know you ada balik KL and jumpa, makan with your family. She’s an angel. Tapi you silap, Ben. Kami ini wanita. Kami tak menjatuhkan sesama diri. Kau Iupa dia educated. She fly to Sabah and cari saya. She cried and minta maaf. She pay for my operation masa di GIeneagIes. She pay everything sebagai tanda maaf. Dia kata, dia tak tahu saya sakit dan sengsara. Dia cuma tahu kisah saya gagal jadi wife yang baik. Until one day she korek about me. Allah maha besar. My boss, cousin dia. She melutut infront of me minta maaf, she cried minta diampunkan, she kiss my leg, hug my leg. She return me back your ring, ring yang you beli harga ribu ringgit masa di KL. Dia kata both of you ada plan untuk bercuti ke New Zealand, together with your mom. She give me the ticket, she changed to my name. And now saya bagi balik tiket ni. Pergilah. Saya tak Iayak untuk benda ini. Saya tahu kau dah susah payah nak Iepas ke luar negara. Kau turun naik sana sini untuk pelepasan anggota ke luar negara.

Namun, nasib isterinya baik kerana dia sering dibantu oleh bekas tunang Ben yang sanggup membayar kos pembedahan dan sentiasa ada di sisinya.

Bekas tunang Ben juga turut mencarikan ustazah bagi membimbing isterinya untuk mendalami agama Islam.

“Saya gagal tunaikan tanggungjawab sebagai orang Islam dan gagal jadi isteri yang baik.”

Sedangkan masa kita kahwin, saya nak bawa kau ke London, kau cipta macam-macam alasan. Pergilah and have fun there. Tapi, jangan rindu saya pula. Saya bukan sesiapa. Kereta yang selama ini saya bayarkan and your big bike, it’s okay, saya dah settle kan semua. If you nak bayar balik, terpulang. Segala apa saya spend untuk kau, saya halalkan. I wish you all the best, Ben. My previous religion taught me, love your enemy, forgive others who hurt you. And kerana cinta, I left everything behind. I follow you but saya sedih bila kau tak pernah nak guide saya. Saya gagal

tunaikan tanggungjawab sebagai seorang Islam dan gagal jadi isteri yang baik. Saya minta maaf, Ben.”

She walk away and never turn back.

“Saya jadi macam orang hilang akal”

Lepas bercerai, Ben cuba untuk cari semula bekas isterinya tapi dia menemui jalan buntu, sampailah satu hari…

Saya tangisi benda ini since May 2018 until today. I tried to call her, unreachable. I ke tempat kerja dia, she’s not there. Her boss kata dia dah urus for early retirement. Saya jadi macam orang hilang akal. Saya pernah tunggu dia di Hospital Likas sebab kawan bagitahu sanalah tempat pesakit kanser akan kemoterapi. But, she’s not there. Saya cari di Gleneagles juga tiada. Mana-mana hospital swasta pun tiada. I called her family member, macam biasa, tak berjawab.

Until one day, I saw her poster out of hotel. I shocked. A hijabi. I looked at the name. It’s her. Yes! Memang dia. I contact the number appeared. It’s a seminar. Macam talk for women future. I buy a ticket and attend the event just sebab nak jumpa dia saja. Seminar itu khusus untuk pasangan suami isteri. Tapi ada juga yang datang as single parents. Sepanjang seminar itu, saya mencari mana dia. Until the MC called out her name to be one of the speaker that day. Allahuakbar. She walk from behind dewan and to the stage. She’s not the same anymore. She’s wearing an off white jubah with shawl. She walk with a million smile on her lips. She wearing a light makeup but her true origin Kelabit faces yang memang cantik takkan pernah tenggelam. She tunduk and ambil microphone from the MC.

“Assalamualaikum, bersyukur ke hadrat IIahi, kita bertemu hari ini. Alhamdullilah, segala puji bagi Allah.”

“Benar, saya menyesal.”

Ben terkejut dengan perubahan bekas isterinya. Tambah lagi, dalam ceramah itu, tak ada satu pun perangai buruk dirinya diceritakan.

Malah wanita itu sering mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan bekas suaminya.

I cried. Kenapa kali ini cara dia sebut Allah betuI-betul buat saya tersentuh. Nasib masa itu my seat agak jauh ke belakang dan tepi dari stage. And I used hoodie. Saya fokus habis masa sesi dia. She talked about her life. Saya tunduk. Tapi satu pun dia tak keluarkan tentang apa saya Iakukan padanya. Allahuakbar. Dia cuma kata ;

”I know that day will come. The day my husband will get tired of me. The day I will become mayat hidup for him. Saya takut mahu bercerai. Siapa tak takut. My bestfriend kata pada saya, jangan biarkan dia ceraikan kau. But, I want him to be happy. I want him to have his own darah daging. Zuriat, I mean. And the day came. Aku ceraikan kau dengan talak 3. Saya kumpul keberanian untuk kata, be happy without me. Saya sempat buat Iawak kata nanti jangan rindu saya. Dia suami yang balk and he deserved better. I always pray for him sehingga ke saat ini pun, saya selalu berdoa untuknya. Dia police officer, a tall tough guy. A great guy I’ve ever met.”

And the crowd applause. Ada Ielaki duduk sebelah saya kata sambil tepuk tangan dia berbual dengan kawan dia “Sekarang mesti laki tu menyesal kasi cerai dia. Talak 3 lagi tu. Nah, kotoh! Kalau perempuan lain di kasi buruk sudah kau di FB, mana mau jumpa malaikat macam ni. Baik, cantik lagi, sudah tu mualaf lagi. Sudah kau talak dia, masih dia puji kau. Gila talak la laki dia ni kalau nampak dia sekarang. Ada kau nampak gambar dia before after tadi tu, gila! Sejuta kali berubah.” Saya terdiam. Benar, saya menyesal.

“Saya rasa macam nak peluk, cium dia. Tapi saya tahu, dia bukan milik saya lagi.”

Bila saya melihat apa Nad selalu post, saya percaya kuasa wanita bila bergabung, tiada apa yang boleh mengubahnya. And saya tak tahu nak kata apa Iagi. Saya tangisi semuanya sejak hari itu. Habis seminar itu, saya cepat-cepat keluar. Saya malu kalau dia nampak saya. Tapi saya salah, dia memang tahu saya datang. Dia panggil saya masa seminar dah habis. Saya terkejut. Dia kata dia dapat tahu saya ada datang hanya selepas talk habis. My ex fiance yang beritahu dia selepas mereka susun nama peserta untuk pengagihan kit. Dia minta maaf sebab sebut pasal saya dalam ceramahnya. Saya tak mampu kata apa-apa. Saya tahan airmata saya tengok dia depan saya. An angel. A very beautiful lady. Saya rasa macam nak peluk, cium dia. Tapi saya tahu, dia bukan milik saya Iagi. Saya hulur tangan mahu bersalam, she tunduk. Allahuakar. Dia jaga tertibnya dengan amat baik sekali. Peserta Ielaki yang lain juga dia lakukan begitu. Hanya tunduk dan tersenyum.

“Apa khabar sekarang?” Soalan pertama saya selepas lama tak jumpa.

“Alhamdullilah, Allah sentiasa ada dengan saya. Masih ongoing chemo. Botak dah ni. Kalau buka shawl ni, macam alien kot rupa.” She laughed.

Ya Allah. Memang cantik kurniaan-Mu. Setiap sisi wajahnya saya tatap. Mahu saja saya belai dia kembali. Kami sempat berbual tentang kerja. ltu sahaja. She busy sebab ramai peserta mahu bergambar dengannya. Dia minta undur diri dari saya. Saya angguk. She walk away for the second time tapi kali ini dia menoleh.

“All the best, Ben. You know I will always pray for you. Fighting!” Dia angkat tangan tanda Fighting pada saya. Saya tersenyum.

“Saya jatuh cinta kali kedua dengan isteri saya”

Selepas pertemuan Ben dengan bekas isterinya, perasaan menyesal dalam dirinya semakin menebal. Namun, dia sedar wanita ini bukan lagi miliknya.

Saya berlalu pergi dengan tangisan. Saya menangis sambil drive. Saya drive tanpa hala tuju. Saya tak tahu nak ke mana. Hanya wajahnya bermain dalam akal saya. Rindu. Dan mungkin inilah yang dikatakan iatuh cinta kali kedua dengan isteri sendiri tapi… dia bukan saya punya lagi.

Saya follow perkembangan dia. Dan February 16th, 2019, she left me forever. Gone but never be forgotten. Saya sempat jenguk dia since dia terlantar on December 2018. Hari-hari saya datang. Dia masih senyum, masih sambut saya dengan baik. Masih mahu berbual dengan saya. Dia sempat tunaikan permintaan saya. Saya mahu dengar dia mengaji. Menitis airmata saya.

Dan tinggallah saya, merinduinya setiap masa. Penyesalan yang takkan pernah ada penghujungnya. Saya tahu, bila kalian baca kisah ini, kalian sendiri tahu apa pengajarannya. Buat para suami, jika hari ini isterimu jelek, dandanlah dia. Jagalah dia sebaiknya. Jangan jadi seperti saya. Merindui tanpa penghujung. Saya bersyukur ke hadrat llahi, arwah tak pernah buka aib saya. She’s an angel. Saya utamakan kehendak saya sahaja tanpa melihat kesengsaraan dia.

Ya Allah, ampunilah segala dosaku.

Al-Fatihah, my angel, my muchi, my sweet pie and my wife. Yes, you’re my wife, forever. Aku akan setia mencintaimu. Bimbing aku jadi sepertimu. Kita jumpa nanti

that time, izinkan aku Iamar dirimu sekali lagi dan biar aku jaga dirimu selamanya.

Kedukaan Ben bertambah apabila wanita yang pernah dicintainya pergi menghadap Illahi.

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat semua. Tak kira suami atau isteri, hargai pasangan korang sebelum korang menyesal, sebelum terlambat macam Ben.

Kredit lobbak merah.